Hoe blijf ik in een spoor in de bocht?
29/07/2017Motorcross, een mentale uitlaatklep
10/12/2017Iedere motorcrosser valt met de crossmotor, dit is de beste manier om te leren van je fouten. Maar als het goed mis gaat en je doet jezelf pijn, dan krijgt je ego een deuk. Bij een flinke val ga je altijd een stap(je) achteruit. Soms heb je dit niet bewust in de gaten. Maar wat kun je eraan doen om zo goed mogelijk te “herstellen” van een heftige val?
Wanneer je een ernstige val (crash) meemaakt raak je onbevangenheid kwijt. Je had vertrouwen dat je het kon en je weet dat daarna niet meer zeker. In dezelfde situaties ga je eerst nadenken omdat je het niet nog eens op dezelfde manier wilt meemaken. Wanneer je pijn hebt na een val, drukt dit nog een extra stempel op je onbevangenheid. Je lichaam geeft signalen naar je hersenen af wanneer je pijn hebt. Het waarschuwt je. Luister na je lichaam.
Herstel
Het duurt lange tijd voor je jouw onbevangenheid bij het motorcrossen weer terug hebt. Als je een blessure hebt opgelopen dan is de blessure vaak sneller gelezen dan je mentale brein. Bij de ene persoon gaat dat sneller als bij de andere maar geduld en tijd staat voorop. Een voorbeeld die het misschien zal verduidelijken.
Je raakt geblesseerd en breekt je bovenbeen. Het duurt acht weken voordat je blessure is hersteld. Je hebt van de dokter akkoord om weer te gaan motorcrossen. Op de crossmotor moet je conditie gaan opbouwen, ritme gaan vinden, vertrouwen opbouwen en proberen weer terug te komen naar je oude niveau van voor de blessure. Het vertrouwen terug krijgen bij het motorcrossen doe je met name wanneer je traint op de crossmotor. Blijven proberen en opnieuw de uitdaging aangaan met het moeilijke stuk wat jou de blessure opleverde. Dit gedeelte is veel lastiger want het genezen van je bot doet je lichaam vanzelf. Het herstel van het mentale gedeelte duurt vaak minimaal twee tot drie maanden en kan zelfs ook een jaar duren. In het ergste geval overwin je het niet meer.
Tips voor meer zelfvertrouwen
Een onderdeel op het circuit is een keer fout gegaan waardoor je ten val bent gekomen. Als je de val nog kunt herinneren. Probeer dan voor jezelf na te gaan waarom het verkeerd is gegaan. Zo kun je het de volgende keer anders doen. Weet je niet meer hoe je bent gevallen omdat je hard op je hoofd terecht bent gekomen. Vraag het dan aan iemand die het heeft gezien. Wanneer je weet hoe het is gekomen is het makkelijker te verwerken en accepteren. Leg de nadruk op de volgende drie tips om je zelfvertrouwen terug op te bouwen.
Tip 1: focus op wat er goed gaat
Vaak na een blessure gaan er dingen fout op de crossmotor want het gaat niet zo lekker zoals je gewend bent. Raak daarover niet gefrustreerd want dat helpt je juist niet vooruit. Blijf positief en concentreer je op wat wel goed gaat. Hierbij is het makkelijker om je op één onderdeel van je motorcrosstechniek te richten. Op deze manier heb je ergens de focus op. Als het bijvoorbeeld bij een springbult is mis gegaan. Richt je dan op de bochten die wel goed gaan. Je zult zien dat de springbult onbewust ook makkelijker wordt. In een later stadium ga je de confrontatie aan met het moeilijke stuk.
Tip 2: plezier staat voorop
Zorg ervoor dat je plezier hebt bij het motorcrossen. Hoe meer plezier je hebt, des te makkelijker ga je stapjes vooruit. Speel eens met de crossmotor en kijk wat deze doet. Leg je aandacht niet altijd op zo hard mogelijk rijden. Doe bijvoorbeeld eens een spelletje op de crossmotor. Een slalom, achtjes maken, signalen langs de kant leren zien etc.
Tip 3: positieve coaching
Motorcrossen doe je niet alleen. Er is altijd iemand bij. Je vader, moeder, een kennis of een trainer. Bij jonge kinderen is de invloed van de ouder heel erg groot. Ze zullen eerst luisteren naar wat de ouder ervan vindt en daarna pas voor zichzelf gaan denken. Een trainer kan vaak veel betekenen voor een rijder. Enkele do’s en dont’s om positief te coachen.
– Stel open vragen in plaats van zeggen hoe het moet.
– Luister naar de rijder en oordeel niet te snel.
– Blijf positief en benadruk ook de onderdelen die goed gaan.
– Wees eerlijk en draai niet om “het probleem” heen.
Wanneer je iemand positief wilt stimuleren zeg dan je kunt het, laat maar zien dat je het kan. Wanneer je zou zeggen ik weet dat je het kan komt dit heel anders over.