Afstelling van de crossmotor

Foto; Maylinn-Rose Sterk

De afstelling van de motor bepaalt hoe jij op de crossmotor rijdt. Je gewicht wordt automatisch meer naar voren of achteren gedrukt.

Het automatisch meer naar voren of achteren gaan kan worden bepaald door;
– het soort stuur
– afstelling van het stuur
– soort zadel
– afstelling van de handels aan het stuur
– stand van je schakelpook en rempedaal
– afstelling van de vering

Dit keer ga ik het niet hebben over de vering maar over de keuze van materialen en het afstellen van de basis van jouw crossmotor. Ik ga een paar van de zojuist benoemde onderdelen met je bespreken.

Bij het uitleggen ga ik uit van de basis. Je kunt altijd iets aanpassen naar jouw persoonlijke voorkeur en smaak.

Je hebt heel veel verschillende soorten sturen. Hoge sturen, lage sturen, brede sturen, smalle sturen en verschillende vormen/merken. Je lengte is mede bepalende voor het stuur waar je mee rijdt. Ben je heel erg lang dan is een hoog stuur makkelijker en als je kleiner bent is een lager stuur aan te rijden. Dit geldt ook voor de breedte van het stuur. Bij kleine armen heb je meer kracht om te sturen als het stuur iets smaller is. Past jouw stuur bij jouw postuur?

Je kunt het beste bij het monteren van het stuur ervoor zorgen dat deze in een lijn staat met jouw voorpoten. Dan kun je het beste een bocht afdraaien. Wanneer een stuur voordat de denkbeeldige lijn staat, dan stuur je makkelijker door een bocht maar het nadeel is dat er vaak weinig druk is op de achterkant van de motor. Hierdoor heb je de kans dat de motor van achter gaat kwispelen. Het tegenovergestelde, plaats je het stuur verder naar je toe dan breng je jouw gewicht vaak verder naar achteren. Het nadeel is, dat de motor wat moeilijker gaat afdraaien.

Verder wil ik het nog met je hebben over de afstelling van de schakelpook en de rempedaal. Het volgende zie ik in de praktijk nog wel eens mis gaan. Dat iemand wil schakelen maar eigenlijk niet goed bij de schakelpook kan of zijn/haar voet moet verzetten om bij de rem te kunnen. Het is van belang dat je jouw motor goed kunt bedienen en alles juist staat afstelt. Iedereen heeft andere voeten en de schakelpook en rempedaal zijn te verstellen. Je kunt de hoogte verstellen van de schakelpook en de rempedaal en er zijn ook verschillende “maten”.

Deze onderwerpen worden ook besproken in mijn toekomstige boek “verantwoord beter motorcrossen”. Wil je geen artikel meer missen, abonneer je dan op mijn website.

Voeg je bij 1.338 andere abonnees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *