Communiceren met de motorsporter

Speciaal voor de ouders/begeleiders schrijf ik een stukje over communiceren met de motorsporter. Je probeert op jouw manier altijd het juiste te doen voor jouw pupil. Ben je benieuwd wat jij zou kunnen doen om jouw pupil te laten groeien, lees dan verder.

Iedere persoon is anders en er is geen gebruiksaanwijzing hoe je het, het beste kunt aanpakken. Het blijft altijd proberen en vooral je gevoel volgen. Niks doen dat helpt niet, dus probeer eens wat waar je je goed bij voelt. Achteraf weet je of het heeft gewerkt.

Invloed van de ouder 
Bij jonge kinderen is de invloed van de ouder heel erg groot. Ze zullen eerst luisteren wat jij ervan vindt en daarna pas voor zichzelf gaan denken. Ben je ervan bewust dat jouw kind, jouw mening vaak heel belangrijk vindt. Of een bericht positief en negatief is, het zal voor een wezenlijk verschil zorgen. Jouw pupil zal jouw antwoord al snel voor waar aannemen en zich inzetten om jouw niet teleur te stellen. Mocht je jouw pupil meer bewust willen maken dan zou je een vraag kunnen stellen in plaats van jouw mening te geven. Door ze zelf na te laten denken komt een conclusie anders binnen en dan kan het antwoord nog steeds hetzelfde zijn. En je kunt altijd nog uitleggen waarom je het er wel of niet mee eens bent.

Plezier
Plezier is de sleutel naar succes. Wanneer jullie samen er een goed gevoel over hebben stijgt het zelfvertrouwen en zul je groeien. Emoties kunnen het plezier in de weg staan. Jouw pupil en/of jij kunnen zenuwachtig, ontevreden of boos zijn. Deze emoties zijn er niet voor niks, je kunt er iets mee doen. Daarmee bedoel ik niet lange tijd boos blijven of jouw zenuwen aan je pupil geven. Vraag jezelf af waarom je die emotie hebt en of die emotie misschien wel een boodschap voor je heeft. Op het moment dat jij er stil bij staat kan je de emotie mogelijk makkelijker accepteren. Het begint bij jou, want met jouw gedrag beïnvloed jij jouw pupil. Heeft jouw pupil last van zenuwen? Probeer er over te praten en maak het bespreekbaar op het moment dat je erover kunt praten. Voor een wedstrijd komt er waarschijnlijk weinig informatie meer binnen. Diegene is dan al geconcentreerd op wat er komen gaat.

Positief coachen
Jouw pupil groeit wanneer deze positief gecoacht wordt. Zou jouw pupil zich beter gaan voelen van de volgende argumenten? Je gaat veel te langzaam door de bocht, je liet je gewoon voorbij rijden, je stond gewoon te slapen achter het starthek. Nee dat denk ik niet, er wordt benadrukt wat er niet goed gaat. Vaak weet de rijder wat er niet goed ging. Vraag aan jouw pupil hoe het rijden is gegaan of hoe gingen de bochten? Wanneer jullie het er samen op een rustige manier over kunnen hebben is het een goed leermoment. Weten jullie ook wat je van dat moment hebt geleerd en hoe je dit de volgende keer anders zou willen aanpakken? Dan zijn jullie op de goede weg.

Positief coachen houdt ook in, hoe vaak zeg je wat er wel goed gaat? Is dit in verhouding met hetgeen wat je nog kunt verbeteren? Er is altijd ook iets positiefs te zeggen, probeer dit te zien en mee te nemen in de communicatie. Van een positief gevoel krijg je veel meer energie en doorzettingsvermogen om door te groeien. Train ook eens op het sterke punt en niet altijd op wat er niet goed gaat. Van positieve energie en plezier zal je automatisch ook groeien op het minder sterke punt. En het mooie is, het kost veel minder energie.

Ik wens je heel veel succes en plezier in het begeleiden van jouw pupil. Mocht je nog ergens tegenaan lopen, mag je altijd vrijblijvend met mij contact opnemen. Je kunt hieronder een reactie achterlaten of een privé bericht sturen naar marielle@demol-mxtraining.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *