Drie manieren om een bocht te nemen

 

Mijn nieuwe filmpje op Youtube laat drie manieren zien waarop je door een bocht kunt rijden. In deze vlog kun je lezen hoe je de drie manieren kunt toepassen op het circuit.

 

Optie 1: staand

 • Juiste houding
 • Drie manieren waardoor je stuurt; je benen, armen en het gas
 • Remmen heb je voor de bocht gedaan
 • In de bocht is je hoofd boven je stuur

Via de link juiste houding kun je zien hoe je houding kan zijn op de crossmotor. Door de juiste houding zorgt ervoor dat je jouw crossmotor beter onder controle hebt. Wanneer je benen in het midden van de motor zijn kun je met je knieën en/of onderbenen de motor naar binnen duwen in de bocht. Zorg ervoor dat je hoofd bij je stuur is, dan kun je met je handen druk uitoefenen op je stuur en deze makkelijker gebruiken om te sturen waar je heen wil. Het is erg lastig om staand door de bocht te rijden als je in de bocht nog aan het remmen bent. Rem voor de bocht zodat je in het midden van de bocht op het gas kunt. Wanneer je gas geeft kun je makkelijker sturen. Als je niks zou doen is je motor stuurloos.

 

Optie 2: zittend, rijlijn volgen

 • Voor de bocht heb je teruggeschakeld en geremd
 • Zitpunt is het hart van de bocht
 • Op het moment van zitten, geef je gas
 • Je zit voorop je zadel

Rijdt met de juiste houding naar de bocht. Terwijl je bijna bij de bocht bent schakel je terug in de versnelling waarmee de motor lekker door de bocht kan lopen. Zorg dat je voor de bocht geremd hebt en deze in de bocht niet meer hoeft te gebruiken. In het midden (hart) van de bocht ga je zitten en geef je meteen gas. Afhankelijk van de soort bocht bepaal je hoeveel gas je geeft. Het belangrijkste is dat je trekkracht op je achterwiel hebt. In de bocht zit je in het voorop/het midden van je zadel en je hoofd het bij je stuur. Dan kun je ook gas geven. Zit je verder naar achter dan kun je het gevoel hebben dat de motor ervan door wil in de bocht.

 

Optie 3: zittend, afsteken

 • Bocht ruimer van buiten aansnijden
 • Op het moment van zitten, geef je gas
 • Remmen heb je voor de bocht gedaan
 • Duw met je binnenste arm naar beneden

Je rijdt de bocht meer van buiten aan dan je normaal zou doen. Kom je in het midden van de baan aan rijden wordt het lastiger om het goed uit te voeren. Des te verder je naar buiten aanrijdt, des te makkelijker dat het wordt. Het aanrijden, remmen en terugschakelen is hetzelfde als bij optie 2. Als je deze optie wil laten slagen zul je op het gas moeten gaan wanneer je gaat zitten en draaien. Doe je dit niet, dan waai je altijd naar buiten en kun je niet daarheen sturen waar jij wil. Ga goed voorop zitten en zorg dat je hoofd bij je stuur is anders kun je niet afdraaien. Een extra tip, duw met je binnenste arm naar beneden als je de motor scherper wil laten afdraaien.

 

Misschien kun je zelf nog meer opties bedenken, maar heb jij alle drie de manieren al een keer geprobeerd? Zo niet, probeer het eens. Verruim je motorcross skills en ontdek nieuwe dingen. Wees niet gefrustreerd als het niet lukt maar probeer nieuwschierig te zijn en oefen.

Abonneer je op mijn Youtube kanaal en mijn website om op de hoogte te blijven van alle laatste nieuwtjes en artikels. Om naar Youtube te gaan kun je de link in de tekst gebruiken. Via de zijkant van mijn website kun je abonneren op mijn artikels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *