Evalueren en bijstellen

Lelystad 30 juni 2019

Inmiddels heb ik zes keer op de motor gezeten. Het eerste gevoel om weer terug op de crossmotor te zijn voelde geweldig. Net een klein kind dat weer herleefde. De zwangerschap en de slapeloze nachten zijn uitputtend maar op de crossmotor krijg je toch een energieboost, de adrenaline stroomt door je lijf.

In mijn vorige artikel heb ik mijn plan van aanpak met jullie gedeeld. Ik ben nu enige tijd aan slag met mijn plan en het word tijd om er eens kritisch naar te kijken. Te evalueren en bij te stellen waar nodig.

In de beginfase hield ik de training maar tien minuten vol. Daarna was mijn lichaam vermoeid en had tijd nodig om weer te herstellen. Ik weet dat het funest is telkens in “het rood” te trainen dus probeer dat niet teveel te doen. Vooral wanneer je net begint en wat wilt opbouwen.

Naast dat ik op de crossmotor aan het rijden was ben ik gaan wandelen, skeeleren, zwemmen en fietsen om mijn conditie weer op te bouwen. Wandelen is erg laagdrempelig en Ryan vindt het heerlijk in de wandelwagen. Hij is nog zo klein en we vinden het fijn dingen samen te doen. Naarmate ik steeds meer energie krijg, ga ik de intensiteit van de training opbouwen om zo mijn grenzen te verleggen.

Met het motorcrossen zit er een mooie opbouw in. Ik verleng mijn trainingen en werk aan mijn motorcrosstechniek. Ik ben begonnen met beter vooruit kijken. Dit maakt het rijden meteen een stuk gemakkelijker en mijn snelheid gaat ervan omhoog. Om in de juiste flow te komen ben ik mezelf gaan focussen om in het midden van de bocht pas te gaan zitten. Op het moment dat ik ga zitten kan ik ook meteen op het gas. Zo word staan, zitten en gas een beweging.

Nu ik meerdere sessies afgewerkt heb op de motor merkte ik dat ik terug kwam in een bepaalde flow. Wanneer je in een flow rijdt kun je het makkelijk langere tijd volhouden. Het is comfortabel en het voelt goed. Dit is ook meteen het moment om door te pakken, je grenzen te gaan verleggen. Iemand wees mij erop, wanneer je altijd in een bepaalde flow blijft rijden is het straks moeilijker om hier uit te komen. Je kunt de flow doorbreken om je snelheid weer te verleggen. Daarom ga ik starten met interval training om uit mijn comfort zone te stappen.

Ik kies het aantal ronden waarvan ik het goed kan volhouden met een hogere snelheid. Het is niet nodig om mezelf leeg te rijden maar het is wel de bedoeling om uit mijn comfort zone te stappen. De komende trainingen ga ik hiermee aan de slag.

Stap jij ook wel eens uit je comfort zone? Hoe verleg jij je grenzen om progressie te maken? Mocht je het willen delen, ik zou het leuk vinden om te lezen.

Tot de volgende keer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *