Focus tijdens trainingen

De winterperiode komt weer inzicht, het weer wordt slechter en we gaan ons voorbereiden richting volgend seizoen. De juiste focus tijdens trainingen kan jou helpen meer progressie te boeken.

Heb jij wel eens een lange training waar je continue op hetzelfde tempo bezig bent? Vindt je het dan makkelijk om gefocust te blijven op wat je aan het doen bent? Lange tijd scherp zijn is moeilijk. En voor kinderen nog veel moeilijker dan voor volwassenen. De training die je doet moet uitdagend en afwisselend zijn. En de trainingsprikkel mag niet te lang duren.

Dit kan het beste worden voorgegeven in een interval training. Je doet korte herhalingen waardoor je moet blijven nadenken. Hoe ziet zoiets er dan uit? Wanneer je gaat fietsen, fiets je 1 minuut een snel tempo. Na een minuut, fiets je 1 minuut weer rustig. Ditzelfde kun je ook doen met 30 seconden, anderhalve minuut, twee minuten etc. Wanneer je er voor kiest om steeds 1 minuut te doen, dan herhaal je dit ongeveer vijf keer. Dan kies je weer iets anders. Zo hou je afwisseling erin.
Als je gaat hardlopen kun je hetzelfde principe doen. Alleen omdat hardlopen kwa intensiteit intensiever is, hoeft de tijd minder lang. Denk hier aan 15 seconde, 30 seconde, 1 minuut of anderhalve minuut.
Wanneer je gaat mountainbiken hoef je minder/geen afwisseling in te brengen. In de mountainbike parcoursen in Nederland zitten al stukken omhoog, omlaag, korte en langere stukken. Op MTB routes vindt je alle mountainbike routes in Nederland. Weet jij welke route er bij jou in de buurt ligt?

Afwisseling en variatie in de training geldt niet alleen voor fysieke training maar ook voor motorcross training. Gewoon rondes rijden wordt sneller eentonig en je kunt jouw focus verliezen. Als je heel veel traint wordt het zelfs moeilijker om gemotiveerd te blijven. Als je bij het motorcrossen verschillende soorten training toepast is het uitdagender, je blijft gemotiveerd en ziet sneller resultaat. Verleg dus de nadruk op de oefening, waardoor je er ook meer plezier in hebt. En plezier is de key tot succes!

Tot de volgende keer.
Op mijn YouTube kanaal zijn ook video’s te vinden over techniek en start training. Wanneer je geen artikel meer wil missen, abonneer je dan op mijn website.

Voeg je bij 1.338 andere abonnees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *