Het springen over een tafel

Gisteren waren we bij MC Vol Gas te gast voor een MX training voor beginnende motorcrossers. In de ochtend kregen rijders trics en tips om hun motorcross techniek te verbeteren in het zand. In de training werd onder andere het springen van een tafel behandeld.

Tijdens motorcross trainingen behandel ik niet zo heel vaak het springen omdat bij springen ook lef en moed om de hoek komen kijken. Zoiets kun je niet forceren want dan gaat het vaak mis. Maar gisteren zag ik dat rijders zich onnodig moeilijk maakten bij het oprijden van de springschans. Voor hun eigen veiligheid wilde ik ze wat tips meegeven zodat ze beter en gemakkelijker kunnen springen.

Het springen van een tafel kun je opdelen in drie fases;
1. Rijlijn naar de schans en het oprijden
2. Het zweefmoment, in de lucht zijn
3. Het landen en acceleren richting het volgende stuk

Wanneer je een poging gaat wagen om een tafel te springen is het van belang dat je recht op de springschans aan komt rijden, in een rechte lijn. Bij het uitkomen van de bocht draai je jouw gas open en kies je de gasstand die voor jouw confortabel is. Deze gasstand hou je aan tot het topje van de springbult. Wanneer je in het zand voor de springbult je gas dicht draait is de motor onrustig omdat er geen trekkracht op je achterwiel zit. Bij het oprijden van de springschans is het van belang dat je een goede staande houding hebt op de motor. De achterkant en voorkant van de motor hoort bewaakt te zijn door je lijf zodat de motor in belans is. Lees hier meer over de staande motor op de crossmotor.

Wanneer je houding goed is en je hebt je gas aangehouden tot het topje van de springschans blijft de motor recht is de lucht. Bij meer gas, gaat de motor omhoog van voren en wanneer je gas dicht draait voor de springschans gaat de motor van voren duiken. Met je lijf kun je motor “bedienen” in de lucht. Wanneer je jouw bovenlichaam naar voor brengt gaat de motor van voren omlaag en wanneer je naar achter gaat hangen gaat je voorwiel meer omhoog. Blijf dus niet stokstijf in de lucht maar ontspan en probeer wat er gebeurd als je een beetje met je lijf beweegt. Kleine bewegingen om mee te beginnen. Leer wat je motor doet.

Wanneer je een tafel springt probeer je met beide wielen tegelijk in de flow van de landing te komen. Het belangrijkste, geef gas wanneer je land. Wanneer er geen tractie op je achterwiel is gaat de motor slingeren en is deze onstabiel. Je kijkt waar je heen rijdt zodat je voorbereid bent voor het volgende stuk dat komen gaat.

Hopelijk heb je wat aan deze sping tips wanneer je moeite hebt om een springschans te springen. De volgende zand training voor beginners is op zaterdag ochtend 25 september in Ermelo. Je bent van harte welkom om deel te nemen wanneer deze training wat voor jou is. Aanmelden kun je hier doen.

Veel rijplezier en tot de volgende keer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *