Hoe vergroot je jouw plezier factor?

Plezier zorgt voor positieve effecten. Je bent meer gemotiveerd, je hebt een goed gevoel over wat je doet en je zelfvertrouwen neem toe. Misschien zijn er nog wel meer positieve effecten te bedenken. Plezier beleven in hetgeen wat je doet brengt je veel positiefs, maar hoe vergroot je jouw plezier?

Een paar weken geleden heb ik sinds lange tijd weer eens een wedstrijd gereden. Ik stond aan de start bij de dames, het Zwitserse kampioenschap. Het maakte voor mij niet uit, deze wedstrijd of een wedstrijd van een paar jaar geleden. Ik blijf gemotiveerd om mezelf van mijn beste kant te laten zien. Al ben ik wel realistisch. Ik kan niet van mezelf verwachten dat het meteen zo goed gaat, zoals het rijden ging in mijn tot nu toe beste jaren. Wat heeft mij geholpen om zoveel mogelijk plezier te beleven in het motorcrossen?

 

Tip 1: Wees realistisch naar je eigen verwachting
Eind maart werd mij de vraag gesteld of ik het leuk vond om een wedstrijdje in Zwitserland te gaan rijden bij de dames. Dit vond ik super leuk en was vereerd dat ik werd gevraagd. Z’n uitdaging ga ik niet graag uit de weg. We prikten een datum en zouden op 8 juli in Zwitersland gaan rijden. Ik vind het belangrijk om je dan goed voor te bereiden zodat het een succes gaat worden. Het was belangrijk om plezier te hebben en als daar een goed resultaat uit zou rollen, zou dat leuk zijn. Ik ging twee keer in de week samen met enkele collega’s hardlopen en we pakten de motorcross training op. Met het trainen kon ik niet verwachten dat het rijden meteen zo zou gaan als wanneer ik nog meerdere keren per week op de crossmotor zat. Het opbouwen heeft tijd nodig. Soms leverde het mij wel lichte frustratie op, omdat ik zo graag wil. Maar kort daarna besefte ik dat het belangrijker is om van het proces te genieten en dan komt resultaat vanzelf wel. Maar stapje voor stapje.

Tip 2: Focus op het rijden en niet op het resultaat
Wanneer ik lekker gereden heb, dan zit het goed met mijn gevoel. In Ederswiler, prachtige baan in Zwitserland had ik in de tweede manche problemen met mijn crossmotor. Ik was gestart rond een tiende plek en was bezig aan een opmars naar voren. Toen ik op een vierde plek reed deed mijn motor raar. Ik kon niet sturen en stopte langs de kant. Ik voelde aan mijn band, misschien was die lek. Nee, daar was niks mis mee. Met mijn stuur een paar keer op en neer gedaan en het leek in orde. De wedstrijd uitgereden en achteraf bleek dat mijn transponder los hing om mijn voorpoot. Ik kon een paar keer niet sturen omdat mijn transponder tussen het balhoofd was gaan zitten. Die manche eindigde ik op een negentiende plek. Absoluut niet het resultaat dat ik had kunnen halen. Toch had ik een super goed gevoel over die manche en het weekend. Het rijden ging lekker, aansnijden van de bochten en het moment van op het gas gaan was verbeterd. Ik had een aantal dingen bij mezelf opgemerkt waarmee ik de volgende keer op wil gaan trainen. Wanneer ik progressie zie in mezelf ben ik blij.

Tip 3: Matig je motivatie wanneer deze je in de weg zit
Soms overkomt het mij wel eens dat ik te gemotiveerd ben. Sneller resultaat, niet morgen maar vandaag. Als ik te snel wil zorgt mijn enorme motivatie er juist voor dat ik stil blijf staan en niet vooruit kom. Wanneer ik dat opmerk, doe ik een stapje terug. Minder goed mijn best doen en dan komt hetgeen wat ik verwacht meestal wel. Of ik probeer mijn aandacht ergens anders op te focussen. Juist niet aan het resultaat denken waar ik in blijf hangen maar aan het proces dat mij plezier oplevert.

Hopelijk beleef jij ook veel plezier aan deze prachtige sport. Er zit veel meer in dan alleen gas geven op de crossmotor. Zoveel aspecten waar je van kan genieten. Probeer de mooie dingen te zien en geniet. Mocht ik je ergens mee kunnen helpen, dan hoor ik dat graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *