Hoe zorg je voor meer energie op de crossmotor?

In het vorige artikel had ik het over jouw “batterij”. Hiermee wordt jouw energie bedoeld. Teveel trainen, stress, slechte voeding en andere dingen die energie vreten zorgen ervoor dat jouw “batterij” leeg raakt. Maar wat kun je doen om met meer energie op de crossmotor te zitten.

In dit artikel ga ik jullie twee voorbeelden geven. Training en de juiste voeding. Er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken. Aan de hand van twee afbeeldingen ga ik het jullie uitleggen.

Training en herstel
Elke keer als je traint, dan gaat je energie omlaag. Dit geldt voor fysieke training als voor motorcross training. Omdat motorcrossen een intensieve belasting is, zul je bij het motorcrossen meer in het ‘rood’ trainen dan bij fysieke training. Enkele uitzonderingen nagelaten.

Wanneer je voldoende rust en ervoor zorgt dat je batterij is opgeladen voordat je een nieuwe training doet, zul je de groene lijn volgen. Je prestatieniveau wordt beter, je boekt vooruitgang. Bij onvoldoende rust, herstel en wanneer je nog niet voldoende herstelt bent, dan volg je de rode lijn op de afbeelding. Je lichaam herstelt niet waardoor je achteruit traint in plaats van vooruit. Je prestatie wordt minder en merkt geen vooruitgang meer. Enkele voorbeelden van wanneer je niet genoeg kunt herstellen; teveel trainen, te intensief trainen, eentonige trainingen, onvoldoende rust en verkeerde voeding. Ik ga nog wat inzoomen op het onderwerp voeding.

Voeding en herstel
In de onderstaande afbeelding wordt je lichaam vergeleken met een brandstofcel. In de afbeelding gaan we ervan uit dat je de eerste training start met een volle batterij. De eerste afbeelding laat zien hoe je ervoor kunt zorgen dat de brandstofcel vol blijft. Bij de twee afbeelding raakt de brandstofcel leeg door geen en onjuiste voeding.

Juiste voeding (eerste afbeelding)
In het voorbeeld wordt tijdens en na het sporten gebruik gemaakt van de Herbalife24 sportvoedingslijn. Deze producten zorgen ervoor dat je op het juiste moment de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Deze voedingslijn is op de sporter afgestemd. Er zijn meerdere producten die hetzelfde effect bereiken, kijk wat jouw lichaam nodig heeft en/of overleg met een voedingsdeskundige.

Je herstelt het beste binnen 30 minuten na de training. Dat komt doordat je lichaam nog niet volledig naar zijn rusthartslag is gegaan. Het duurt enige tijd voordat je lichaam weer terug is in zijn normale modus en dan begint je lichaam met herstellen. Als je lichaam dan de juiste voedingsstoffen in huis heeft, dan verloopt het herstel sneller. Nuttig binnen 30 minuten na de training eiwitrijke voeding en andere gezonde voedingsstoffen voor een beter herstel.

Ongezonde voeding (tweede afbeelding)
De tweede afbeelding laat zien dat je bij ongezond en/of geen voeding je batterij leeg traint. Je kan dan last krijgen van je spieren en verzuurt sneller, je lichaam gaat vet opbouwen in plaats van verbranden, je wordt mogelijk vermoeid wakker in de ochtend en je herstel duurt een stuk langer dan normaal.

Wanneer je na het sporten geen of weinig eten of drinken neemt en s’ avonds een frietje in de kantine, dan geef je jouw lichaam onvoldoende voedingsstoffen om te herstellen.

Zoals je hebt kunnen zien en lezen is voldoende rust, gezonde voeding en niet elke training in ‘het rood’ trainen van belang om progressie te kunnen boeken.

Stem dit af met jouw trainer of vraag om hulp aan iemand die er verstand van heeft. Je mag mij ook altijd een mail sturen of bellen. Ik zal proberen je hulpvraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Mocht je nog niet geabonneerd zijn op deze site, doe dit dan zodat je geen artikel meer mist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *