Iedereen zijn energie ‘potje’ is even groot

Het maakt niet uit hoe goed je conditie is, het gaat erom hoe zuinig je met jouw energie omgaat. Als jouw energie potje eenmaal leeg is, dan is de pap op.

Herken je dit? Je bent aan het motorcrossen of fysiek aan het trainen en je voelt de energie verdwijnen. Of je wil meer geven maar je lichaam werkt niet meer mee. Dit zijn signalen dat jouw ‘potje’ leeg is. Je moet dan verplicht een stapje terug doen. Je tempo gaat omlaag want je kunt het niet meer op hetzelfde tempo volhouden.

Iedereen heeft een bepaalde energie voorraad in zijn lichaam. Hoe snel die energie voorraad op is, dat heb jij zelf in de hand. De een gaat zuiniger met zijn energie om dan een ander. Des te minder energie je verspilt, hoe langer je het vol kan houden.

Waarmee verbruik je energie?
Energie verbruiken doe je met veel uiteenlopende dingen. Soms gaat het zelfs onbewust. Het verbruiken van energie doe je door in je stuur te knijpen, spieren aan te spannen die je niet hoeft te gebruiken, zenuwen en spanning (spieren worden ook meer gespannen en er word een stofje aangemaakt die jouw energiehuishouding verstoord), eten en drinken (met name hetgeen dat lang in je maag blijft). Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat je het minder energie verbruikt en het langer vol kunt houden?

Energie zuinig zijn;

  • Geen spieren aanspannen waarvan het niet nodig is om ze aan te spannen. Wanneer je zere onderarmen krijgt, dan span je ze waarschijnlijk aan. Maar waarom span je ze aan? Als je dat weet, kun je het mogelijk voorkomen.
  • Bij inspanning rustig blijven ademen. Als je sneller gaat ademen is het voor je spieren moeilijker om zuurstof op te nemen waardoor je eerder vermoeid bent. Probeer diep in en uit te blijven ademen.
  • Bereid je goed voor op wat je gaat doen. Als je beter voorbereid bent, dan ben je minder gehaast en gespannen. Een goede voorbereiding is het halve werk 😉
  • Doe een goede warming up voordat je begint aan een intensieve work out. Hierdoor zijn je spieren warm, jouw lichaam en geest is klaar voor de inspanning die je gaat doen. Je zult hierdoor oa. ook minder zenuwen ervaren.
  • Neem eten en drinken die snel opgenomen wordt door de maag. Jouw maag voelt zich prettig bij een bepaalde waarde. Eten en drinken die heel erg afwijken van die waarde (suikers, zout, ongezond eten etc) zorgen ervoor dat je maag lang nodig heeft om dit te herstellen.

Deze tips kunnen je helpen om minder energie te verbruiken tijdens inspanning waardoor je het langer kunt volhouden. Ik sluit af met een voorbeeld uit de praktijk.

Je rijdt een wedstrijd, achter een concurrent die ongeveer even hard gaat. Kost wat het kost wil je diegene voorbij. Je gaat andere rijlijnen rijden die overigens niet sneller zijn, je gaat meer ‘gooien’ met je crossmotor. Jouw voorganger blijft rustig en blijft zijn eigen lijnen rijden. Na 15 minuten kun je hem niet meer bijhouden en slaat hij een gaatje. Jouw energie was naar 15 minuten op en de energie van je voorganger niet. Hij verbruikte minder energie waardoor hij het langer om hetzelfde tempo kon volhouden. Wees dus zuinig met het verbruik van jouw energie.

Wil je op de hoogte worden gehouden van al het laatste nieuws? Abonneer je dan op deze site. Je ontvangt een mail, wanneer er een nieuw artikel online staat.

Voeg je bij 1.303 andere abonnees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *