Kijk eens naar de baan. Wat zie je?

Om goed te kunnen rijden over een baan moet je een baan kunnen lezen. Je mag als rijder de hele baan benutten. Vaak rijden we allemaal achter elkaar aan door hetzelfde spoor.

Wanneer jij op de crossmotor zit, kijk je dan goed naar de baan? Waar liggen de knippen? Hoe liggen de sporen erin? Het ene of het andere spoor kan verschil maken. Waarom jezelf moeilijk maken als het ook makkelijker kan.

Wanneer je de bocht uit komt, dan kijk je vooruit het rechte stuk op. Bij het vooruit kijken zet je een breed vizier op, zodat je het hele stuk ziet. Je scant met je ogen het circuit. Dan weet je wat je te wachten staat. Maar hoe moet je daarop anticiperen? Dat is een kwestie van kennis opdoen en ook veel kijken naar andere motorcrossers. Wat doet een motor als bij een andere rijder wanneer hij of zij over een knip rijdt? Wanneer je aan het kijken bent naar andere motorcrossers, dan zie je dat een bepaald knip niet prettig is. Dan kun jij die proberen te vermeiden als je aan het rijden bent. Hetzelfde geldt voor sporen. Het ene spoor is dieper dan het andere spoor. In het ene spoor zit een kronkel of knip en in de andere niet. Dit maakt allemaal verschil wanneer je erdoorheen rijdt.

Wat kun je doen om het circuit beter te lezen?
– Kijken naar andere rijders. Welke lijnen en sporen nemen zij en wat gebeurd er dan?
– Goed vooruit kijken terwijl je rijdt. Je kunt dan overzien wat er komen gaat.
– Proberen, analyseren en nadenken over wat het beste werkt voor jou. Eventueel om advies vragen bij een trainer.

Hopelijk kun je wat met deze tips. Doe er je voordeel mee. Het allerbelangrijkste is dat je nadenkt over wat je doet op het circuit. Motorcrossen is meer dan alleen focussen op het geven van gas. Succes en tot de volgende keer.

Vergeet je hieronder niet te abonneren op mijn website. Zo ontvang je telkens als er een nieuw artikel is geplaatst een e-mail.

Voeg je bij 1.338 andere abonnees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *