Meten en data opbouwen

De meeste crossers gaan naar een circuit, rijden rondjes op het circuit. Als ze moe zijn, stoppen ze en gaan ze weer naar huis. Met gericht trainen kun je meer bereiken. Hoe kun je meten wat je aan het doen bent? En welke systemen zijn er om data mee op te bouwen?

Werk jij met een bepaald plan als je gaat rijden? Weet je waar je aan wil werken om beter te worden? Als je op deze vragen ‘ja’ kunt beantwoorden dan ben je goed op weg. Als je namelijk weet wat je wil verbeteren dan kun je meten of je het daadwerkelijk verbeterd. En een plan helpt je om jouw doel te behalen. Je werkt gericht ergens aan waardoor je sneller vooruitgang boekt.

Meten is weten

Op welke manieren zou je in de motorcross kunnen meten?

  • Hartslagmeter (eventueel ook met GPS); vaststellen van je hartslag en trainingshartslag
  • Stopwatch; bijhouden van ronde tijden
  • Transponder; na een wedstrijd ronde tijden bekijken en prestatie uitlezen
  • LitPro of CrossBox; GPS systeem voor op je helm waarmee je ronde tijden, secties, bochten, springen en hartslag (alleen bij LitPro) kunt uitlezen en analyseren
  • Zelf gemaakte beoordelingsformulieren gepasseerd op techniek; jezelf punten geven/beoordelen op basis van jouw motorcross techniek waardoor je zwakke punten kunt achterhalen

Wanneer je gaat meten is het van belang om data te verzamelen. Dingen opschrijven en/of op een plek verzamelen. De LitPro en CrossBox maken gebruik van een app. In de app kun je alle data uitlezen. Op basis van de data maak je jouw trainingsplan, oefeningen en bepaal je jouw unieke trainingshartslag. Zo train je gericht en kun je ook meten of je daadwerkelijk vooruitgang boekt.

“Train op basis van kwaliteit en niet kwantiteit”

Binnenkort verschijnt er weer een nieuw artikel online. Abonneer je op deze website zodat je geen artikel meer hoeft te missen.

Voeg je bij 1.338 andere abonnees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *