Motorcross, een mentale uitlaatklep

Toen ik nog wedstrijden reed, stopte ik al mijn tijd en energie in de motorcross. Op dat moment was de motorcross heel belangrijk in mijn leven. Vier jaar geleden ben ik gestopt en nu besef ik dat het een uitlaatklep was.

Op het moment dat je in een bepaalde situatie zit, zie je niet altijd alles helder. Wanneer je eruit stapt en afstand neemt dan komt vaak het besef. Ik weet dat de motorcross mij veel positieve dingen heeft opgeleverd. Ik heb leren doorbijten om iets te kunnen bereiken. Het doel dat ik elk jaar stelde gaf mij ook houvast. Ik had iets om naar toe te werken. Daar trainde ik voor. Fysieke training deed ik omdat ik beter wilde worden in het motorcrossen. Ik ging naar workshops over sportvoeding en training om mij zoveel mogelijk te verbreden. Ik was dankbaar naar sponsoren want zij zorgen er mede voor dat ik mijn droom waar kon maken. Ze geloofde in mij en dat gaf mij vertrouwen. Op dat moment heb ik mijn best gedaan om er zoveel mogelijk uit te halen.

Ik leefde in een sneltrein. Mijn studie combineerde ik met topsport en daarnaast had ik ook nog een bijbaantje. Nu heb ik een eigen huisje en neem ik tijd voor mezelf. Meer rust in mijn hoofd waardoor ik helderder kan nadenken. Mijn trainer maakte mij bewust van de dingen die ik niet zag. Hij was een grote toegevoegde waarde in mijn ontwikkeling. Ik kan je dan ook adviseren om een persoon aan je zijde te nemen die je laat nadenken over waarom je het doet zoals je het doet.

Wanneer je niet voorop gaat zitten in een bocht kun je niet met je handen druk uitoefenen op je stuur. Je handen zorgen ervoor dat je controle hebt over hoe je door een bocht stuurt. Als je er nooit op wordt gewezen en altijd achter het midden van je zadel blijft zitten zal je altijd moeite hebben met de bochten. Dan laat je jezelf geloven dat je bochten niet goed kunt terwijl het met de juiste aanwijzing eigenlijk niet zo moeilijk is dan je dacht.

In het motorcrossen kun veel aandacht en energie kwijt. Als je onvoldoende rust neemt en te hard blijft trainen kan het je zelfs helemaal van de baan laten verdwijnen. Je lichaam en geest dringt je dan om even gas terug te nemen. Rust kan je heel veel positiefs brengen. Het geeft je de kracht om weer tot nieuwe ideeën te komen. Een aanpassing aan je motor waardoor je deze beter onder controle hebt. Of het verbeteren van een motortechniek. Maar het allerbelangrijkste je lichaam heeft energie om een inspanning te kunnen leveren en je hoofd is scherp.

Mijn tip voor jullie is; Luister naar je lichaam en neem de rust die het nodig heeft!

2 gedachten over “Motorcross, een mentale uitlaatklep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *