Oefening: verleggen van je rempunt

Enige tijd geleden kreeg ik via mijn website de vraag hoe je het eerste gedeelte van de bocht kunt verbeteren. De rijder verloor veel tijd bij het inrijden van de bocht omdat hij de motor de bocht in laat rollen. Hij vermindert zijn vaart waardoor hij bijna vanaf stilstand weer vertrekt. Wat kan hij hieraan doen?

In de vraag die werd gesteld zitten meerdere vraagstukken verwerkt. Als eerste leg ik de focus op het inrijden van de bocht, voordat je daadwerkelijk in het spoor bent. Aan het einde van mijn verhaal heb ik het over het stilstaan in de bocht.

Wanneer je niks doet voor de bocht, niet remmen, geen gas geven of je koppeling in knijpen maak je de crossmotor stuurloos. Wanneer er geen aandrijving is op het achterwiel kun je verrast worden door de remknippen voor de bocht. Sommige rijders knijpen uit angst de koppeling in voor de bocht waardoor de motor vaak rechtdoor het spoor uit wil schieten, je komt maar niet afgedraaid. Dit kun je verbeteren door de juiste houding aan te nemen, zo lang mogelijk het gas erop houden en op het laatste moment pas te gaan remmen.

Houding naar de bocht toe rijden
Zorg met je lichaam ervoor dat er druk op de voor- en achterkant van je crossmotor is. Dit kun je doen door je billen naar achteren te brengen en ervoor te zorgen dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Met je hoofd ben je bij je stuur en met je handen oefen je lichte druk uit op je stuur. Wanneer jij en je crossmotor samen in balans zijn wordt het motorcrossen een stuk makkelijker.

Rempunt bepalen
Met je gas kun je zelf bepalen hoe snel je gaat. Als er maar tractie op het achterwiel zit zodat je met je knieën en bovenlichaam de motor kunt sturen. Het moment waarop je het beste kunt gaan remmen is een kwestie van oefenen en uitproberen. Mocht je voor het spoor of het begin van de bocht al klaar zijn met remmen dan kun je de volgende keer langer je gas erop houden. Verleg je grens, het is niet erg als je een keer over het spoor schiet. Dan doe je de keer erop iets minder. Zorg ervoor bij het remmen dat je achterwiel niet blokkeert want dan rem je te hard. Ik zal je een oefening uitleggen waarbij je jouw rempunt kunt verleggen.

 

Tip 1: Zorg voor een herkenbaar punt

Zet een pion neer, je vader/begeleider of kijk naar een band/paal die langs de baan staat. Je kunt alleen je rempunt verleggen als je eerst weet vast te stellen waar je remt. Mocht je niet remmen voor de bocht dan neem je het punt waarop je het gas los laat. Neem voor de oefening één bocht en breidt dit later uit door het ook bij andere bochten te oefenen.

Tip 2: Verleg je grens

Verleg je grens betekent iets anders proberen wat je elke keer doet. Dit lukt alleen als je gedreven bent om jezelf te verbeteren en je daarvoor inzet. Je grens kun je verleggen door het rempunt/moment van het gas loslaten steeds een stukje te verleggen richting de bocht. Wanneer je een pion gebruikt zet je de pion steeds een stukje dichterbij de bocht. Doe dit met kleine stapjes en start consequent met remmen bij de pion. Als de rem nog niet gebruikt wordt zul je deze moeten gaan gebruiken anders haal je de bocht niet.

Tip 3: Leg het vast

Maak aan het begin en het einde van de oefening een foto of filmpje. Op deze manier kan de rijder zelf het verschil zien. Op een filmpje kun je beter zien of er goed met de achterrem wordt geremd. Te hard remmen zorgt voor een slepend achterwiel. Hierdoor kun je ook de controle over de crossmotor een stuk makkelijker kwijt raken.

 

Stilstaan in de bocht
Als laatste wil ik nog aandacht geven aan het onderdeel stilstaan in de bocht. Wanneer kom je stil te staan in de bocht? Het kan zijn dat je voor de bocht te hard remt waardoor al je snelheid die je had opgebouwd verdwijnt. Of je weet niet hoe je snelheid kunt behouden in de bocht. Je kunt alleen snelheid behouden in de bocht wanneer je voor je het spoor in rijdt er klaar voor bent. Net voordat het spoor begint laat je de rem los en ga je voorop op het zadel zitten. Dit lukt alleen als je op dat moment de snelheid hebt waarmee je ook door het spoor wil gaan rijden. Daarom is het naar de bocht toe rijden bepalend voor hoe je door het spoor gaat.

Blijf controle over je crossmotor houden en zorg ervoor dat er altijd iets gebeurd. In dit geval is het gas geven op het rechte stuk, remmen voor de bocht, gaan zitten in het spoor en meteen rustig je gas erop. Zorg dat er altijd iets gebeurd zodat jij de baas over je motor blijft.

 

Succes met oefenen. Laat je mij weten als je iets aan de oefening hebt gehad?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *