Omgaan met tegenslag

Bij het motorcrossen gaat er ook wel eens iets mis. Je maakt een foutje waardoor je bijna langs de motor ligt of de bochten gaan totaal niet zoals je zou willen. Soms zit het niet mee, maar hoe blijf je dan positief en zorg je ervoor dat je niet in de negatieve flow blijft hangen.

Op het moment dat het bijna mis gaat, stijgt je hartslag en wordt je wakker geschud. Dit is een teken om extra scherp te zijn. Was je misschien verslapt of niet helemaal scherp? Je kunt een ‘foutje’ op verschillende manieren interpreteren. Wat ben ik toch stom dat het bijna fout gaat, ik had wel over de kop eraf kunnen gaan. Of, het ging bijna fout, let op en blijf scherp. De manier waarop je ernaar kijkt/ erover denkt bepaalt het vervolg voor de rest van je rijden. De positieve insteek (de tweede) zorgt ervoor dat je jezelf extra gaat focussen. Boos worden op jezelf zorgt ervoor dat jouw lichaam negatieve energie af geeft en dit levert je niks op.

Waar je jouw aandacht op vestigt dat groeit
Je baalt enorm dat de bochten niet goed gaan en die bochten blijven elke keer weer moeilijk. Elke keer probeer je het beter te doen maar het lukt steeds niet. Dit is heel frustrerend. Je zou je aandacht af kunnen leiden op iets dat wel goed gaat. Wanneer je jouw aandacht richt op het negatieve, hetgeen wat niet lukt zul je geen vooruitgang boeken en blijf je hangen in dat het niet lukt. Misschien geef je op het rechte stuk veel gas of vindt je het leuk om te springen. Is er iets waar je positieve energie en plezier uit haalt? Concentreer je dan daarop in plaats van die bocht die niet lukt. Die bochten blijf je toch onbewust oefenen maar de negatieve aandacht naar de bocht verdwijnt als je jezelf daar niet op richt.

Vertel wat je hersenen moeten doen en ze gaan voor je aan het werk
Concentreer je op wat je leuk vindt en goed gaat. Dit geeft je positieve energie. Misschien komt daar wel een stemmetje tussendoor. Maar die bocht gaat helemaal niet goed. Focus je nu op wat je kunt verbeteren. Dat klopt maar het is veel leuker om je te richten op iets dat wel goed gaat. Van positiviteit groei je sneller en blijf je het motorcrossen leuk vinden.

Wat je denkt wordt waargenomen als waarheid
In het begin zei ik; die bochten blijven elke keer weer moeilijk. Als je dat maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, geloof je ook daarin. Ik kan het niet, het is moeilijk etc. Dit haalt je vertrouwen in jezelf omlaag. Helpt dit om beter te worden? Wat levert het op? Niks! Het zorgt er alleen voor dat je deze negatieve dingen als waarheid gaat aannemen. Probeer positieve dingen te zien. Zie je ze niet, vaak zien je ouders of begeleider ze wel. Laat deze mensen die het goed met je voor hebben je helpen. Probeer met ze samen te werken om zo vooruitgang te boeken.

Ontdek jouw eigen kracht en focus je daar op. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *