Pijn kan heel nuttig zijn


Photo: Tony Scavo

Een foutje met als gevolg een blessure verwacht je niet want daarvoor motorcross je niet. Het kan wel gebeuren. In dit artikel kun je lezen hoe je om kunt gaan met pijn en welke voordelen er zijn. Want je kunt blijven balen dat je een blessure hebt opgelopen en dat het niet eerlijk is maar dat levert je niks op.

Pijn is gekoppeld aan je hersenen en deze geeft een signaal af. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. We hebben liever geen pijn maar het dient wel ergens voor.

Wanneer we een blessure oplopen kan het enorme pech zijn maar kan ook met een reden gebeuren. Misschien heb je veel gereden en is je lichaam moe? Of heb je tijd nodig om ergens over na te denken? Als je veel op de crossmotor zit heb je geen tijd om na te denken want dan ben je bezig met de crossmotor rechtop te houden.

Wanneer je een blessure hebt opgelopen geeft je lichaam pijn signalen af. Meestal proberen we die te onderdrukken door medicatie te nemen of een dokter de pijn te laten verzachten omdat we zo snel mogelijk weer op de crossmotor willen.

Als je pijn hebt, neem dan de tijd om te herstellen. Wanneer je de pijn blijft negeren krijg je uiteindelijk meer pijn, ergens anders pijn of je valt weer en loopt een nieuwe blessure op. Je lichaam geeft niet voor niets een pijn signaal af. Het signaal wil je wat vertellen. Sta eens stil en neem de tijd om naar je lichaam te luisteren.

Hoe vervelend we het soms ook vinden, pijn en ongemakken kunnen erg nuttig zijn. Pijn geeft aan dat je lichaam moet herstellen. Er zijn ook voordelen; je lichaam kan zijn batterij weer opladen, je kunt nadenken over wat er mis is gegaan om het de volgende keer beter te doen. Wanneer je niks doet kunnen er nieuwe inzichten in je op komen waarmee je na je blessure weer aan de slag kunt. Misschien pas je jouw trainingsplan wel aan. Besteed de rust tijd op een positieve manier door te evalueren en na te denken hoe het gaat. Zijn er dingen die je anders zou willen doen of misschien wel dingen die je exact hetzelfde zou blijven doen. Dingen opschrijven kan je hierbij helpen. Wanneer je een blessure hebt zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen;

  • Hoe komt het dat ik deze blessure heb opgelopen en wat zou ik de volgende keer anders doen?
  • Wat gaat er goed als ik cross en krijg ik daar positieve energie van?
  • Wat zou ik willen verbeteren en hoe kan ik dat aanpakken?

Zijn er dingen waar jij tegen aan loopt? Laat het mij weten, dan zal ik nadenken over een antwoord.

2 gedachten over “Pijn kan heel nuttig zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *