Waar leg jij de focus op?

Vorig weekend was ik Wieringerwerf, MC Noord Holland. Ik zag de 85cc wachten voor de training. Terwijl de 65cc aan het rijden was stonden bijna alle 85cc rijders flink gas te geven. Ze konden eigenlijk niet meer wachten en wilde zo snel mogelijk de baan op. Ik herkende dat gevoel. De adrenaline begint door je lijf te stromen en hebt enorme zin om te gaan rijden.

Wanneer je eenmaal aan het rijden bent vergeet je vaak een hoop dingen, je bent alleen maar gefocust op het rijden. Je wil misschien lekker rijden, zo snel mogelijk rijden of zo hoog mogelijk springen. Er is iets wat jou het meeste aanspreekt en waar je jouw aandacht op legt. Alles wat erom heen gebeurt zien we vaak niet meer. Tot op bepaalde hoogte is een goede focus juist heel erg goed. Maar wat als je niet meer in de gaten hebt als er een rijder voor je valt, dat je vergeet op te schakelen, veel te vroeg eigenlijk gaat zitten. Dingen die eigenlijk wel belangrijk zijn, die verlies je uit het oog.

 

Juiste focus
Hoe kun je er voor zorgen dat je goed gefocust blijft maar je toch bewust kan zijn van dingen die belangrijk zijn? Zodat je jezelf kunt verbeteren tijdens het rijden, signalen op kunt vangen als je rijdt en jezelf ook blijft ontwikkelen na een training of wedstrijd.

Tip 1: Laat je helpen door een begeleider of je ouders

Er is altijd wel iemand die het goed met je voor heeft. Dit kan zijn iemand die je al kent of misschien nog leert kennen. Iemand die kennis en ervaring heeft in de motorcross en jouw graag wil helpen. Waarom zou je niet van iemand anders zijn kennis gebruik maken als je er zelf beter van wordt? Dit gaat alleen werken als je wederzijds respect voor elkaar hebt.

Tip 2: Jouw eigen motivatie is doorslaggevend

Jij bent degene die graag wil rijden. Wanneer jij gemotiveerd bent, zijn andere mensen ook eerder geneigd om meer hun best voor jou te doen. Zorg dat jij de kartrekker bent en aangeeft wat je graag wil. Mocht je dit moeilijk vinden kun je altijd met elkaar overleggen, misschien komen jullie er samen uit.

Soms dan ben ik zelf te gedreven en wil ik het nog beter doen terwijl het al goed is. Ik vind het dan fijn als iemand mij gefilmd heeft en ik zelf kan zien dat het eigenlijk al goed is wat ik doe. Maar als je begeleider of ouder moet vragen om je te gaan aankleden om te gaan rijden. Dan mag je jezelf wel eens achter je oor krabben. Zorg dat jij laat zien dat jij graag rijdt.

Tip 3: Sta open om te leren

Wanneer je denkt dat je het al weet en kan, dan heb je het mis. Je bent nooit te oud om te leren. Sta er ook open voor om iets van iemand anders aan te nemen. Zeg je wel eens, ja maar als iemand je een tip geeft? Dan ga je jezelf eerst verdedigen. Waarom eigenlijk?

Ik heb ik zelf ook gedaan. Meteen ja maar zeggen als er iets wordt gezegd. Het is voor jezelf makkelijker als je eerst luistert, erover nadenkt en probeert. Als je het geprobeerd hebt dan weet je of het werkt. Ga ervan uit dat degene die het tegen je zegt er al over heeft nagedacht voordat hij of zij het vertelde.

 

Met deze drie tips kun je het jezelf een stuk makkelijker maken. Je leert sneller van elkaar als je naar elkaar luistert en het advies opvolgt wat er wordt gegeven. Dat wil niet zeggen dat een begeleider of ouder altijd gelijk heeft. Het is het proberen waard want als het altijd op dezelfde manier blijft doen ga je niet vooruit. Veel plezier met het proberen en tot een volgende keer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *