Wat is de definitie van training?

Foto; Freddie Driezes Fotografie

Afgelopen weekend was ik in Berghem voor de MT-2 trainerscursus van KNMV. Ik heb toekomstige trainers voorzien van feedback en tips om hun les geef skills te verbeteren. Het mooie hiervan is, dat je zelf ook altijd nog iets opsteekt. Een goede vraag die werd gesteld is; wat is de definitie van training?

In de praktijk zie ik maar ook andere trainers dat het trainen bestaat uit gewoon rondjes rijden en plezier hebben. We rijden onze rondjes en als we moe zijn stoppen we.

Maar wat is nu echt belangrijk als we gaan trainen? Door training willen we beter worden, onszelf verbeteren. Naast het maken van herhalingen, wat maakt dan het verschil?

Trainen wil ook zeggen nieuwe en andere dingen proberen die je normaal niet doet. Als je altijd hetzelfde blijft doen, leer je geen nieuwe dingen. Ik ga enkele voorbeelden noemen van dingen die je kunt proberen. Ga ze niet zomaar doen! Maar vraag jezelf eens af, is dit voor mij nuttig en leerzaam om te doen. Als het antwoord ja is, ga je ermee experimenteren. Heb je weleens geprobeerd….

  • Met een hand te rijden
  • Wat er gebeurd als je een voet van je step haalt (staand)
  • Een hele ronde staand te rijden
  • Een hele ronde te rijden zonder de koppeling te gebruiken
  • In de lucht je vizier van je bril schoon te maken (flipper eraf of aan de roll off trekken) – voor een gevorderde rijder
  • In de lucht op je achterrem te drukken – voor een gevorderde rijder
  • Je stuur meer naar voor of achteren te zetten
  • Je koppeling hoger of lager te zetten

Ik heb enkele dingen genoemd die je zou kunnen proberen. Maar het gaat er uiteindelijk om dat je dingen probeert om jezelf te verbeteren. Bedenk jezelf wat je graag zou willen verbeteren en vraag dan eens aan mij of aan een andere trainer hoe je dit kunt doen. Dit wanneer je zelf het antwoord niet weet. Vraag het dan aan iemand die je daarmee kan helpen.

Het oefenen van nieuwe dingen geldt niet allen voor motorcross training maar ook voor fysieke training als je dit doet. Doe niet iedere training exact hetzelfde. Eigenlijk juist het tegenovergestelde. Doe iedere training wat anders en zorg voor variatie. Er moet wel een bepaalde lijn in zitten. Maar je kunt eindeloos variëren.

Veel succes en plezier met oefenen!

Vergeet je hieronder niet te abonneren op mijn website. Zo ontvang je telkens als er een nieuw artikel is geplaatst een e-mail.

Voeg je bij 1.338 andere abonnees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *