Wat voor doel kan ik stellen?

Foto; Freddie Driezes fotografie

Je kunt op verschillende manieren een doel voor jezelf stellen. Het doel dat je voor jezelf stelt is afhankelijk van jouw eigen ambities. In dit artikel kun je lezen op welke manieren je dat kunt doen.

Ik heb een verdeling gemaakt in drie verschillende doelen. Misschien kun jij er nog wel een meer verzinnen. De doelen kunnen ook gecombineerd worden maar zorg dat je een aanstelt als hoofddoel en de ander als subdoel(en).

Een gevoel
Voor beginner rijders kan ik mij voorstellen dat het gevoel dat je hebt bij het rijden het belangrijkste is. Wanneer je geen wedstrijden rijdt kun je ook geen cijfer geven voor een resultaat. Wanneer je het gevoel belangrijk vindt kun je na elke training jezelf afvragen hoe je de training hebt ervaren. Geef jezelf een cijfer van een tot tien. Jouw doel zou kunnen zijn minimaal een zeven bepalen op basis van het gevoel dat je hebt.

De techniek
Het verbeteren van motorcross techniek zou altijd een subdoel mogen zijn. Als de techniek beter wordt gaat uiteindelijk ook de rijsnelheid omhoog. Het kan zijn het verbeteren van de bochtentechniek. Maar dit is globaal dus ik zal het aan de hand van een voorbeeld concreet maken. Wanneer het niet concreet is, kun je het ook niet meten.

Als je naar een bocht toe rijdt ga je voor de bocht al zitten en je gebruikt vaak je been om bij te steppen in de bocht. In dit geval gaan er een tweetal dingen mis waardoor de bochten moeizaam verlopen. Tijdens trainingen (en misschien ook wel de wedstrijden) ga je de nadruk leggen op het verbeteren van de bochtentechniek. Je probeert langer te blijven staan en pas in het midden van de bocht te gaan zitten. Op het moment dat je gaat zitten steek je jouw binnenste been uit en deze houdt je helemaal recht en tegen de zijkant van de motor. Laat dit regelmatig filmen of fotograferen zodat je zelf kunt zien of hier verbetering in zit.

Een cijfer
Wedstrijdrijders kunnen een doel opstellen aan de hand van een cijfer. Zorg dat je eerst voor jezelf duidelijk hebt welke wedstrijden je gaat rijden en kijk welk kampioenschap bij jou past. Bepaal na een tot drie wedstrijden, afhankelijk uit hoeveel wedstrijden het kampioenschap bestaat wat je doel wordt. Bekijk in de eerste wedstrijden welk resultaat jij behaalt. Tel de uitslagen op en neem een gemiddelde. De uitkomst is het cijfer dat je wil nastreven. Je kunt daar een paar nummers boven en onder gaan zitten. Jouw doel zou kunnen zijn in de top 5 of tussen plek vijftien en twintig. Misschien zijn de eerste resultaten niet zoals je had verwacht. Dan zou je het iets bij kunnen stellen maar houdt er rekening mee dat het net is begonnen. Bijna iedereen moet aan het begin van het seizoen nog opstarten.

Wanneer je vooraf aan het kampioenschap al jou cijfer wilt bepalen weet je al welke rijders er mee doen en hoe ze zich ontwikkeld hebben gedurende de winter? Als je dat zou weten zou je een gerichte indicatie kunnen maken.

De laatste tips bij het opstellen van een doel. Leg de lat niet te hoog. Wanneer je jouw doel niet haalt, wordt je teleurgesteld en misschien wel minder gemotiveerd. Zorg dat je een doel kunt halen want van succes ga je groeien. Heel veel succes met jouw persoonlijke doel en maak er dit jaar weer een mooi motorcross seizoen van.

Wil je geen artikel meer missen? Vergeet je hieronder niet te abonneren op mijn website. Zo ontvang je telkens als er een nieuw artikel is geplaatst een e-mail. Je kunt mij ook volgen op social media.

Voeg je bij 1.338 andere abonnees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *