Welke brandstof tank jij voor je lichaam?

In je crossmotor doe je benzine om hem goed te laten lopen maar welke voeding neem je om jouw lichaam te laten presteren? Een lichaam mag niks tekort komen als het moet presteren.

Ik ga ervan uit dat jij je crossmotor goed onderhoud. Je maakt je crossmotor schoon, controleert of alles vast zit, doet er benzine in, zorgt dat er een schone luchtfilter in zit, controleert of er voldoende koelvloeistof in zit en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je besteed tijd aan je crossmotor maar besteed je net zoveel tijd aan je voeding? Hopelijk heb jij hier een juiste balans in gevonden.

Een aantal voorbeelden over je crossmotor geven een beter beeld over hoe je lichaam werkt. Wanneer je jouw crossmotor slecht onderhoud krijg je stukken. In je lichaam is slecht onderhoud te herkennen door stijve spieren, kramp, pijnklachten of blessures. Voor jouw lichaam is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen zodat het kan presteren. Waar voedt jij je lichaam mee?

Wanneer je diesel als brandstof in je crossmotor doet zal deze niet goed lopen. Jouw lichaam kan alleen presteren met de juiste voedingsstoffen. Snoep, friet, chips en koek bevatten niet veel voedingsstoffen die het lichaam kan gebruiken voor langdurige energie. Op de crossmotor wil je het lang vol kunnen houden, kies daarom voor voedsel waar je lichaam op kan bouwen. Je lichaam heeft dan meer energie.

Dit geldt ook voor na de motortraining of wedstrijd. Heb je na het rijden extreme honger dan vraagt jou lichaam om voedingsstoffen. Eet je na het motorcrossen alleen een frietje dan heeft jouw lichaam geen voldaan gevoel. Het heeft niet alles binnen gehad wat het nodig heeft met als gevolg eerder spierpijn, langer moe en een langer herstel.

De laatste vergelijking van het lichaam met de crossmotor. Wanneer je te weinig brandstof in je crossmotor doet kom je onderweg stil te staan. Dit geldt ook voor de voeding die je neemt. Heeft jouw lichaam niet voldoende brandstof dan raakt je energie op. Je bent moe, je kunt het niet goed volhouden en maakt foutjes waardoor de kans op een blessure toeneemt. Dit alles zou ik willen voorkomen. Denk daarom na over wat je eet en drinkt zodat je meer energie hebt om lekker te kunnen motorcrossen.

2 gedachten over “Welke brandstof tank jij voor je lichaam?

  1. Hallo Gerry,

   Dat is een hele goede vraag waarop meerdere antwoorden mogelijk zijn. Ik heb niet meteen een juist antwoord omdat iedere persoon verschillend is en het tijdstip waarop je eet ook bepaald welke voeding je het beste kunt nemen. Wil je advies voor tussen trainingen of wedstrijden? De dag voordat je gaat crossen of wat je na een training kunt nemen om te herstellen?
   Wanneer je gaat motorcrossen verbruikt je lichaam veel koolhydraten. Dit is in eerste instantie de grootste energieleverancier. Koolhydraten zitten in voedsel zoals havermout, rijst, pasta’s, boekweit, quinoa, aardappels, bruin brood, brinta, bananen en zoete aardappel.
   Om je lichaam te laten herstellen van de zware inspanning zijn eiwitten tot je nemen en voldoende water drinken van belang. Dan kunnen je spieren herstellen en worden afvalstoffen afgevoerd.
   In mijn boek wat ik aan het schrijven ben wordt dit uitgebreid toegelicht. Er komen in de toekomst nog meerdere artikels op mijn website die hier verder op in gaan. Hou zeker mijn website in de gaten. Je kunt je ook abonneren op mijn artikels (rechterkant als je op de computer kijkt) dan krijg je een e-mail als ik een nieuw artikel heb geplaatst.

   Groetjes,
   Mariëlle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *