Wintertraining, bouw een brede basis

foto-8

In de winter kun jezelf het beste voorbereiden op een nieuw seizoen. Herstellen van oude blessures en ervoor zorgen dat je volgend seizoen “sterker” op de motor zit. Het begint allemaal met een goede basis.

“Des te breder de basis, hoe hoger de top.”

Neem een piramide. Hoe breder de onderste laag van de piramide, hoe hoger de top zal komen. Zo is dat ook met jouw conditie. De benodigde training in de begin periode van de wintertraining moet een lange duur hebben om een brede basis te kunnen creëren. Dit geldt voor zowel je conditie als je krachttraining.

 

Conditietraining

Met loop of fietstraining kun je door duurtraining een brede basis leggen. Voor looptraining komt de duur uit op 20-60 minuten en bij fietstraining op 120-240 minuten. De exacte duur is afhankelijk van jouw fysieke gesteldheid. Bouw het rustig op. Wanneer je te hard van start gaat is de kans op een blessure groter en maak je minder vooruitgang. De intensiteit van de training dient laag te zijn zodat je het lang kan volhouden. Neem een tempo waarmee je de tijd vol kunt maken. In dit stadium gaat het niet om de intensiteit maar de duur van de training.

 

Krachttraining

Bij oefeningen om je coördinatie en krachtuithoudingsvermogen van de spieren te trainen maak je veel herhalingen. Het aantal herhalingen voor een brede basis ligt op 20-25. Bij sommige oefeningen is het misschien lastig om zoveel herhalingen te maken. Kies daarom een oefening waarbij je de juiste aantal herhalingen kunt maken. Wanneer de oefening geen uitdaging meer biedt, kun je hem zwaarder maken door de uitvoering te veranderen of gewicht te gebruiken. Bij het motorcrossen gebruik je heel veel verschillende spieren. Kies daarom voor oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint, dan ben je effectiever bezig.

 

Nu heb je een beeld gekregen hoe je een brede basis kunt trainen. Houdt de website in de gaten voor meer berichten over wintertraining.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *